Funcția de pe Android care a schimbat modul în care folosim telefoanele

de: Florin Cașotă
08 10. 2018

Sistemul de operare Android a fost lansat acum mai bine de zece ani și de atunci a avut o influență masivă asupra tehnologiei și asupra smartphone-urilor.

Una dintre cele mai vechi caracteristici ale Android a schimbat pentru totdeauna modul în care folosești smartphone-ul. Acum nici nu te mai gândești la ea, dar la început a fost un prim pas important în dezvoltarea smartphone-urilor și aplicațiilor.

Indicatodul de utilizare a bateriei a făcut posibil să vezi ce aplicații consumă din puterea bateriei, cât și în ce ritm. Această funcție a fost introdusă în Android 1.6 Donut în 2009 pentru un plus de transparență în legătură cu consumul de energie al aplicațiilor și serviciilor. Ideea nu era nouă, însă Android a făcut-o extrem de utilă pentru smartphone-uri.

Cu această funcție, utilizatorii de Android puteau vedea exact ce aplicații consumă cel mai mult din baterie, dacă o aplicație merge prea mult în fundal sau dacă există un bug în program care ridică consumul de baterie. De asemenea, această funcție îți permitea să vezi și unde îți petreceai cel mai mult timp.

Pentru prima dată, utilizatorii de smartphone-uri puteau vedea cât timp acordau rețelelor sociale, jocurilor și aplicațiilor de mesagerie. Astfel, dacă aveai o problemă puteai să te abții în a folosi aplicația. Acum, atât iOS cât și Android au unelte pentru utilizatori să-și monitorizeze obiceiurile și să impună limite de utilizare.

iOS nu a avut un indicator de utilizare a bateriei decât abia în 2014, la cinci ani distanță de Android. Înainte, utilizatorii obișnuiți de iPhone nu aveau cum să știe ce aplicație le consumă bateria telefonului. Imediat după implementare s-a descoperit că aplicația Facebook consuma prea multă energie.

Introducând ideea de monitorizare a consumului de baterie pe Android, Google a împuternicit utilizatorul de telefon și astfel să-l determine să-și cunoască obiceiurile de utilizare a smartphone-ului și să vadă modul în care aplicațiile le afectează performanța telefonului.